Hizmetlerimiz

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Bilgi ve tecrübeniz yoksa bu anlatılanları kendiniz denemeyiniz!

Kombi Bakımı Nedir?

Kombi bakımı, uzun süre kullanılan kombinin içerisindeki malzemelerin kirlilikten arındırılarak sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlama işlemidir.

Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?

Aşağıdaki resimde arıza sonucu su damlaması gerçekleşmiş ve uzun süre ihmal edilip, bakım yapılmayan bir kombinin görseli mevcuttur. Basit arızaların ihmal edilerek yüksek fiyatlarla onarım ücretleri çıkmasına örnek teşkil etmektedir.

Bakımı yapılmayan kombinin zamanla ilerlemiş sorunları
Kombinizde ufak bir su damlaması da olsa hemen işlem yaptırmanız gerekiyor. Eğer işlem ve bakım yaptırmazsanız bir süre sonra kombiniz bu duruma gelebilir.

Kaç Çeşit Kombi Bakımı Vardır?

3 çeşit kombi bakımı vardır.

  • Periyodik bakım,
  • Yerinde bakım,
  • Atölye bakımı

Periyodik Bakım Nedir?

Periyodik kombi bakımı, her sene yapılması gereken bir işlemdir. Kombinin genel temizliğidir.

Periyodik bakımında yapılan işlemler;

1. Fan motoru temizliği: Fan motoru, kombinin içerisinde yanmış olan gazın dış ortama atılmasını sağlayan 220V enerji ile çalışan kombinin ana parçalarından birisidir. Bazı kombilerde 24V, 48V ile çalışan fan motorları da mevcuttur. Bu parça sürekli olarak dış ortam ile ilişki kurduğundan dolayı uzun süre kullanılması neticesinde içerisindeki kanatçıklarda toz birikmektedir. Eğer bu kirlenme giderilmezse fan motoru balans yapıp sesli çalışabilir. Senelik olarak bu parçanın temizlenmesi önemlidir.

Uzun yıllar boyunca bakım yapılmamış olan fan motorunun kanatçıklarına toz birikmesi
Uzun yıllar boyunca bakım yapılmamış olan fan motorunun kanatçıklarına toz birikmesi

Yukarıdaki fotoğrafta bulunan fan motoru ses yapması sonucu kombi kullanıcısı kombiye tamir ettirmek için servis ekibimizi çağırmaktadır. Fana bakım yapılsa dahi fan motoru maalesef kurtarılamadı ve sıfır fan motoru takılmak zorunda kaldı.

İşlemler hakkında bilgi sahibi değilseniz fan motoruna bakım yapmayı denemeyiniz. 220V enerji ile çalışan bir parça olduğu için can sağlığınızı etkileyebilir.

2. Alev Gözeneğinin Temizlenmesi: Kombide yanmanın oluştuğu haznedir. Alevin düzgün bir şekilde yanıp, oluşabilmsi için bu parçadaki alev gözeneklerinin açık ve temiz olması gerekmektedir. Bu parça sökülerek basınçlı su ile ya da ince tel bir fırça yardımı ile temizlenmelidir.

kombi alev gözeneğinin temizlenmesi işlemi
Kombide alevin oluştuğu bu hazneyi resimde görüldüğü gibi tel fırça yardımı ile temizlenmektedir. Bu temizleme sonrasında alevler daha düzgün bir şekilde oluşacaktır.

3. Filtre temizliği: Kombinin alt bağlantı setinde şebeke vanası içerisindeki pislik tutucu filtrelerin temizlenmesi gerekir. Bu filtre kombi ve tesisata gidecek olan pisliği (çakıl, kum) tutmaya yarayan parçadır. Bu parça temizlenmezse kombinin mekanik parçalarının sıkışıp, kırılmasına neden olabilir.

kombi filtre temizliği
Resimdeki filtre uzun süredir bakım yapılmadığı için tıkanmıştır.

4. Kombiye gaz ayarının yapılması: Kalorifer ve kullanım suyunda kombi test edilir. Eğer yanan alevin boyu standartlara göre uygun değilse kombinin gaz valfi üzerinden gaz ayarı yapılır. Kalorifer çalışmasında alev boyu, kullanım suyundaki alev boyundan kısadır. İstenilen sıcaklıkta kullanım için gaz ayarının düzeltilmesi gerekir.

kombi alev boyu
Kombiye gaz ayarı yapıldıktan sonra oluşan standart alev

5. Genleşme tankının gaz basıncının ölçülmesi ve eksiğin tamamlanması: Cihazın doğru bir şekilde genleşebilmesi için genleşme tankının içerindeki gaz basıncının 0,5 – 1 mbar arasında olması gerekir. Manometre ile genleşme tankının içerisindeki gaz basıncı kontrol edilir. Gaz basıncı düşükse genleşme tankına hava basılır. Genleşme tankına azot gazı basma işlemi uydurma bir işlemdir. Hava basmak yeterlidir. Ayrıca genleşme tankındaki hava sürekli olarak düşüyorsa genleşme tankının değiştirilmesi en doğru işlemdir.

genleşme tankına hava basma işlemi
Genleşme tankına basılan havayı dijital manometre ile ölçülerek kontrol edilmesi gerekir. Genleşme tankında düşük ya da yüksek basınç olması durumda cihaz genleşemeyerek su basıncı artmasına neden olacaktır. Kombi fazla olan suyu kombi 3 bar emniyet ventilinden fazla suyu dışarı atacaktır.

6. Eşanjörün temizlenmesi: Kireç ya da benzeri maddeleri ısıtmak yerine suyun ısıtabilmesi için aşağıdaki görüntünün uygun kimyasallar ile temizlenmesi gerekir.

kombi eşanjör temizliği
Suyun maksimum ısıda ısıtılabilmesi için eşanjör içerisindeki kirliliğin giderilmesi gerekir.

7. Kombinin genel temizliğinin yapılması: Kombinin içerisindeki tüm kir ve pislikten arındırılması işlemidir. Yangına sebebiyet verebilecek tüm tüyleri arındırmak gerekmektedir. Aşağıdaki fotoğraflarda bakım yapılan kombilerin bakımdan önceki durumları gözükmektedir.

kombinin içerisindeki kuş yuvası
Kuşlar için kombiler sıcak ortam demektir. Bu tarz durumların engellemesi için kombiye güvenli bir ortam sağlamak gerekir.
Kombi ve kertenkele
Kombinin içerisinde sadece tüy ve pislik bulunmaz. Bu sevimli arkadaşımız gibi canlılarda bulunmaktadır. Pek sevimli bir hali kalmamış olsa da.
kombinin içerisindeki sinek ve benzeri canlılar
Kombinin içerisindeki sinek ve böceklerin temizlenmesi gerekir.
kuşun yuva yapmış olduğu kombi
Kuş için sıcacık bir ortam 🙂

Genel temizliğin yapılmış bir kombinin iç görüntüsü;

Genel temizliği yapılmış bir kombinin iç görüntüsü
Genel temizliği yapılmış bir kombinin iç görüntüsü

Yerinde Bakım Nedir?

Yerinde bakım, periyodik bakım haricinde bu bakım da sirkülasyon pompası, 3 yollu, tamir takım seti, plakalı eşanjör gibi parçaların temizliği de yapılmaktadır.

1. Plakalı eşanjör temizliği: Sıcak suyun ısıtıldığı bu parça uzun kullanım sonrasında kireç bağlamaktadır. Kullanım suyu sıcaklığının verimli olabilmesi için bu parçanın temizlenmesi gerekir. Temizlemek için por çöz gibi malzemeler yeterli olsa da bazı durumlarda bu kimyasal yeterli gelmeyebilir.

kombi plakalı eşanjör temizliği
Uygun kimyasallar ile plakalı eşanjörün kireçten ve pisliklerden arındırılması
Aşırı kireçlenme sonucunda temizlenmeyen plaka eşanjörün iç görüntüsü
Aşırı kireçlenme sonucunda temizlenmeyen plaka eşanjörün iç görüntüsü

2. Sirkülasyon pompası bakımı: Sirkülasyon pompası, kaloriferlere suyun iletilmesini sağlayan 220V ile çalışan kombinin ana parçalarından birisidir. Uzun süre kombi ve tesisata bakım yapılmazsa tesisat içerisinde kirli su bu parçaya zarar vermektedir. Eğer bu kirlilik giderilmezse sirkülayon pompasının rotarı kirlilik neticesinde kırılıp, ses yapabilir. Sesli çalışması sonrasında su kaçırma eylemini de gerçekleştirebilir.

Kirlilik neticesinde kırılmış olan sirkülasyon pompası
Kirlilik neticesinde kırılmış olan sirkülasyon pompası

3. İç takım seti ve 3 yollu vana temizliği: Kombi ve tesisat içerisindeki kirlilik neticesinde yay takımı ve 3 yollunun içerisinde kirliliğin artması neticesinde parçalar mekanik hareketlerini yapamayarak kombi arızalanmaktadır.

iç takımın kirlilik neticesinde bozulması ve 3 yollu vana motoruna su kaçması
iç takımın kirlilik neticesinde bozulması ve 3 yollu vana motoruna su kaçması

Yerinde bakımda bu işlemler haricinde kombi ntc sensörleri sıfırlanır. Kombi ilk günkü sıcak su verimi sağlanır.

Atölye Bakımı Nedir?

Atölye bakımı, kombi bulunduğu mekandan sökülerek atölyeye indirilir. Atölyeye indirilen kombinin kasasında hiç bir parça kalmayacak şekilde parçalara ayrılır. Tüm parçalar kuvvetli kimyasallar ile temizlenir.

Periyodik ve yerinde bakıma ek olarak bu işlemde ana eşanjör temizliği de yapılır.

Tüm parçalar tekrardan toplanarak kombi teste bağlanır. Test aşaması bittikten sonra kombi tekrardan yerine takılır.

Kombi kullanıcısı bu işlemden sonra ilk günkü gibi performansı hisseder.

Dikkat

Piyasa da 99 TL’ye gibi komik rakamlara petek temizliği ilanları ortada gezmektedir. Peteklerinize ucuza bakım yaptırmayı düşünüyorsanız aşağıdaki fotoğrafları incelemenizde fayda var.

Petek temizleme sonrasında radyatör vanalarında kaçakların oluşması
Petek temizleme sonrasında radyatör vanalarında kaçakların oluşması
Petek temizleme sonrasında kombide su kaçaklarının oluşması ve yüksek maaliyetli hasarın oluşması
Petek temizleme sonrasında kombide su kaçaklarının oluşması ve yüksek maaliyetli hasarın oluşması

Kombiye Bakım Yapılmadığında Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir:

Uzun bir süre kombiye bakım yapılmadığı zaman kombide bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu başlıca sorunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kombiden aşırı derecede yüksek ses gelmesi,
  • Ateşleme yapmaması,
  • Ateşleme yapıp geri durması,
  • Su damlatmaya başlaması,
  • Cihazın kendi kendine su doldurması,
  • Kombide su eksiltme,
  • Peteklerin ısınmaması,
  • Peteklerin üstü ısınıp, altının ısınmaması,
  • Sıcak su kullanırken peteklerin ısınması,
  • Sıcak suyun sürekli olarak soğuması,
  • Kombiden arı sesi gelmesi,
  • Kombiden yanık kokusu ya da gaz kokusu gelmesi,
Bakımsızlık neticeside kombinizin başına bu durumda gelebilir
Bakımsızlık neticesinde kombinizin başına bu durumda gelebilir

Kombinizi ofisi olan, vergi ödeyen, TSE, MYK belgelerine sahip, işin ehli bir teknik ekibe emanet ediniz.

Kış zamanlarında havanın soğuk olması neticesinde kombilere bakım yapmak biraz zor olduğu için kombi bakımlarını sıcak havalarda yapılmasını öneriyoruz.

Kombiniz evinizin kalbidir. Emanet edeceğiniz firmayı da ona göre seçmeniz gerekir. Kombi servisi çağırmadan önce gerekirse ofisini ziyaret ediniz, kullandığı parçaları kontrol ediniz. Hizmeti sunduktan sonra size garanti olarak fatura ya da servis fişi veriyor mu?

Güvenli kombi kullanımı için kombiyi kullandığınız ortamda gaz kaçak dedektörü ve hava akışını sağlayan ventlasyon bulundurulmasına önem gösteriniz.

Kombinize bakım yaptırmak için illa bir sorun olmasına gerek yoktur. Uzun yıllar boyunca sorunsuz ve tasarruflu kombi kullanımı için kombi bakımlarınızı eksiksiz olarak yaptırınız.

Eğer kombiniz de damlatma, gaz kaçırma, sesli çalışma benzeri şikayetleri bulunuyorsa Ankara Kombi Bakım Servisi olarak bizi çağırabilirsiniz.

Ankara Kombi Bakımı 0 312 360 99 19 – 0 312 359 91 96

https://g.page/kombiyedekparcaankara?share

Karargahtepe Mahallesi Kütükçü Alibey Caddesi 23/A Meteoroloji Karşısı Keçiören/ANKARA

2 Yorum

    1. Merhaba Sedef Hanım, tek çeşit bakım yoktur. Yerinde bakım ve atölye bakımı vardır. Fiyatlarda değişiklik olabiliyor. 0312 360 99 19 no’lu telefondan bize ulaşıp kombinize bakım yaptırabilirsiniz. Hermetik cihazlara kombi bakımını 100 TL’ye yapıyoruz. Yoğuşmalı cihazların bakımını da 150 TL’ye yapıyoruz. Daha düşük ücret veren firmaları iyi araştırın kombinizde sorunlara sebep olmasınlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Youtube Kanalımıza Abone OL! Ücretsiz İçerikleri Kaçırma
error: